Μούστος - Κρασί
Αναλαμβάνουμε αναλύσεις και δοκιμές σε σταφύλια, μούστους και οίνους με στόχο τον έλεγχο, τη βελτιστοποίηση και τη πιστοποίηση προϊόντων από το αμπέλι μέχρι την εμφιάλωση.
Οι συνήθεις αναλύσεις περιλαμβάνουν:
- Ειδικό βάρος – πυκνότητα, σάκχαρα σε βαθμούς οBe
- Αλκοολικός βαθμός (αλκοόλη κατ’όγκο)
- Ολική και πτητική οξύτητα
- Ελεύθερο και ολικό θειώδες
- Αφομοιώσιμο άζωτο
- pH
- Ολικά και ανάγοντα σάκχαρα
- Μηλικό και γαλακτικό οξύ
- Δείκτες γεύσης, χρώματος και παλαίωσης
- Εκτίμηση φαινολικού προφίλ (ταννίνες, ανθοκυάνες, κ.ά.) και αντιοξειδωτική ικανότητα οίνων
- Ωρίμανση σταφυλιών σε σχέση με το χυμό αυτών και το δυναμικό σε ανθοκυάνες, ταννίνες και φαινολικά συστατικά
- Βαρέα μέταλλα (π.χ. Cu, Fe, Pb, Cd, As κ.ά.)
- Μικροβιακός έλεγχος
- Τοξίνες (αφλατοξίνες Β1, Β2, G1, G2 και ωχρατοξίνη Α)
- Υπολείμματα φυτοφαρμάκων
Οι συνήθεις δοκιμές περιλαμβάνουν:
- Διαύγαση – Κολλάρισμα (απομάκρυνσης θολωμάτων)
- Πρόβλεψη θολωμάτων (χαλκού, πρωτεϊνικής φύσεως, καστανό, κυανό ή λευκό θόλωμα, κρυσταλλικά συσσωματώματα)
- Ανίχνευση μικροβιακών ασθενειών οίνων: αερόβιων (π.χ. άνθηση, οξίνιση) και αναερόβιων (π.χ. εκτροπίαση, πίκρανση, πάχυνση, μαννητική ζύμωση)
- Ανίχνευση ενζυμικών αλλοιώσεων
- Οργανοληπτική αξιολόγηση
- Ωρίμανση σταφυλιού, μηλογαλακτική ζύμωση, μεταγγίσεις, θείωση
- Πρωτεϊνική και τρυγική σταθεροποίηση
- Απομάκρυνση μετάλλων (π.χ. σιδήρου, χαλκού)
- Προσδιορισμός σταθερότητας ασβεστίου
- Μικροβιακή παρακολούθηση ζύμωσης
- Μοριακή ανίχνευση στελεχών άγριων ζυμομυκήτων (Candidaglabrata, Candidaalbicans, Candidakefyr, Candidaintermedia, Candidaparapsilosis, Candidasake, Candidatropicalis, Naumovozymadairenensis, Pichiaguilliermondii, Zygosaccharomycesbailii, Zygosaccharomycesrouxii) σε σταφύλια και οίνους